Akne

Akne

När man i vardagligt tal säger akne syftar man egentligen på acne vulgaris. Akne är väldigt vanligt, i synnerhet bland ungdomar. De flesta tonåringar (80-90 %) har problem med akne och oren hud, men även äldre kan drabbas. Bland personer i ålderkategorin 40-50 år är ca 5 % drabbade av så kallad vuxenakne.

Akne (i vardagligt tal ”finnar”) är en godartad hudsjukdom som innebär kvisslor på huden orsakade av inflammation i talgkörteln. Puberteten ökar kroppens produktion av manligt könshormon (androgen) hos båda könen. Detta stimulerar talgkörtlarna till en ökad produktion av hudfett/talgsekret. Hos vissa personer är talgkörtlarna extremt känsliga för manligt könshormon; de drabbas då av en svårare akne. Samtidigt som produktionen av hudfett ökar kommer talgkörtlarnas utförselgångar att förminskas så att hudfettet får svårt att komma ut och en inflammation/hudsvullnad uppstår. Finnarna påverkas av den normalt förekommande bakterien propionebakterium acnes, som lever av hudfett. Under nedbrytningen av hudfettet bildas avfallsprodukter och fettsyror som irriterar talgkörteln så att det uppstår inflammation/svullnad i huden.

Finnar är talgkörtlar som blivit inflammerade. Pormaskar utvecklas ofta till finnar. Finnar kan vara allt från knappt synbara småfinnar till stora cystor. Oftast får man finnar i ansiktet och på ryggen men de kan komma nästan var som helst. Man bör undvika att klämma finnar eftersom risken för ärr ökar.

Finnar uppstår vanligtvis när en pormask blir inflammerad. Aknebakterier äter av det instängda talget och ökar snabbt i antal.

En pormask är en por som fyllts upp med talg för att den blivit tilltäppt. En pormask uppstår när en por blir tilltäppt, vanligtvis av talg och döda hudceller. På grund av att utgången är tilltäppt kan talg inte komma ut och samlas därför i poren. Ibland kan man klämma ut talg och det ser då ut som en mask, därav namnet pormask. Ifall en pormask blir inflammerad bildas det en finne.

 

 

 

Köp Acnicyl online

Du kan enkelt och smidigt handla Acnicyl online hos Apotea eller Apoteket.

Köp Acnicyl

You are now leaving the Acnicyl website

You have selected a link that will take you away from the Acnicyl website. Click cancel to return to Acnicyl website Or continue to proceed