Varför uppstår akne?

Finnar

Grundorsaken till att man får problem är att huden producerar för mycket talg. Talg är till för att skydda huden men när kroppen producerar för mycket täpper det igen porerna så att pormaskar uppstår. Ifall poren sedan blir inflammerad uppstår en finne.

I puberteten ökar kroppens produktion av manligt könshormon (androgen) hos båda könen. Detta stimulerar talgkörtlarna till en ökad produktion av hudfett/talgsekret. Hos vissa personer är talgkörtlarna extremt känsliga för manligt könshormon, dessa drabbas då av en svårare akne.

Finnarna påverkas av den normalt förekommande bakterien propionebakterium acnes, som lever av hudfett. Under nedbrytningen av hudfettet bildas avfallsprodukter och fettsyror som irriterar talgkörteln så att det uppstår inflammation/svullnad i huden.

Faktorer som påverkar

Akne är en så kallad multifaktoriell sjukdom. Faktorer som spelar roll är ärftlighet, talgproduktion, hormoner, bakterier, keratinisering (hornbildning) i follikelmynningar (pormaskar), och inflammation. Man kan alltså inte peka ut orsaken till varför någon person får akne.

 

Köp Acnicyl online

Du kan enkelt och smidigt handla Acnicyl online hos Apotea eller Apoteket.

Köp Acnicyl

You are now leaving the Acnicyl website

You have selected a link that will take you away from the Acnicyl website. Click cancel to return to Acnicyl website Or continue to proceed